Ugrás a tartalomra

Interaktív kiállítás

Újra indul a TEVAN interaktív vándorkiállítás.

A Tevan Interaktív Vándorkiállítást 2008 óta 52 helyszínen (50 magyar és két határon kívüli helyszínen) tekinthették meg a látogatók. A kiállítás a Tevan Nyomda kulturális örökségén kívül, a nácizmus áldozatainak kíván emléket állítani egy közép-európai történelmi metszeten keresztül. Jelenleg a kiállítás Békéscsabán a Békéscsabai Zsinagóga állandó kiállításaként látható. A kiállítás anyagából készült roll-upokat és a hozzátartozó interaktív anyagot szeretnénk bemutatni más helyszíneken is. (Az eddigi helyszínek és képek a honlapon találhatók.)
Tevan Adolf 1903-ban Békéscsabán alapította meg a nemzetközi hírnevű Tevan Nyomdát, amelyet fia, Tevan Andor korszerű üzemmé fejlesztett. Az 1910-es években elindította a 83 kötetes Tevan Könyvtár Sorozatot, majd a Tevan Amatőrsorozatot, amelyek igényes és szép kivitelezésű könyveikkel méltán lettek népszerűek. A könyvek mellett a nyomda egy saját lapot adott ki, emellett hét folyóiratot nyomtatott. A család mindezeken túl aktívan részt vett Békéscsaba társadalmi és kulturális életében, alapítója volt az Auróra Körnek, amely többek között Bartók Béla hangversenyének is helyet adott. A nyomdaipari tevékenységen túl a család tagjai több művészeti ágban is kiemelkedőt alkottak: Tevan Margit Munkácsy-díjas ötvösművész, Engel Tevan István grafikus, továbbá Kolozsváry Sándor és Zsigmond elismert képzőművész volt. Az anyag hiteles forrásokból, a megjelent Tevan-publikációk egészén túl, a családi emlékekből, hagyatékokból és fényképgyűjteményekből, levéltári dokumentumokból, anyakönyvekből, aprónyomtatvány-gyűjteményekből, fotótárakból, valamint a korabeli folyóiratokból és a szakforrásokból származik. A honlapunkon minden, a témához kapcsolódó tartalmat részletesen megmutatunk, dokumentumokkal, fényképekkel, sajtómegjelenésekkel együtt.

Jelenleg a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában) Tevan Andorról lehet egy család és nyomda történetet olvasni egy ott rendezett interaktív kiállításon. (https://www.zsidokivalosagok.hu)
A vándorkiállítás könnyen mozgatható roll-upokon és a hozzájuk tartozó interaktív anyagot https://tevanalapitvany.barkanyi.com/ (tableten) mutatjuk be a különböző helyszíneken. Megmutatjuk az– alapítvány gondozásában - azóta megjelent könyveket és a „faximile” kiadásokat is. Igény szerint ismertető előadásokat szervezünk a témához széles körben kapcsolódóan mindenféle érdeklődést kielégítve.

Információ:
Tevan Ildikó, +36 20 345 42 30
info@tevan-alapitvany.hu
további információk:
https://www.facebook.com/egyuttakortarsirodalomert
https://www.facebook.com/tevanalapitvany
https://www.facebook.com/Tevan-Könyvtár-910425099032002